ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΑΣ

Βαγγέλης Ρήνας

Γεννήθηκε στη Σάμο (1966). Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει παρουσιάσει πάνω από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Ευρώπη, και Νέα Υόρκη σε γκαλερί και ινστιτούτα, (Tenri Cultural Institute, NY ) και Κίνα (Εθνική πινακοθήκη  της Κίνας Πεκίνο, NAMOC). Σαγκάη και άλλες πόλεις. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε διεθνείς Μπιενάλε. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές όπως: στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών και Θεάματος NCPA, Πεκίνο, στη διεθνή συλλογή τέχνης της Μπιενάλε του Πεκίνου κ.λ.π. Έχει τιμηθεί με το ασημένιο βραβείο στη πρώτη διεθνή έκθεση γλυπτικής στο Wenzhou , Κίνα 2017. Είναι επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Shenyang . Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ν. Υόρκη και Φλόριντα.

Πέτρος Ζουμπουλάκης

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη (1956-1961), με υποτροφία του ΙΚΥ για όλα τα χρόνια των σπουδών. Αποφοίτησε με πολλές διακρίσεις. Μετά την αποφοίτησή του από το εργαστήρι ζωγραφικής σπούδασε Σκηνογραφία, Διακόσμηση και Διαφήμιση στο φροντιστήριο της ΑΣΚΤ κοντά στον Βασίλη Βασιλειάδη (1962-1964), με διακρίσεις επίσης. Μελέτησε τη Βυζαντινή και Λαϊκή τέχνη στην Ελλάδα με υποτροφία του ΙΚΥ. (1964-1965). Διοργάνωσε σαράντα πέντε (45) ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις σημαντικότερες διεθνείς Biennale. Από το 1961, παράλληλα με τη ζωγραφική εργάσθηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο φιλοτεχνώντας σκηνικά και κουστούμια. Συνεργάσθηκε με κρατικά θέατρα και ελεύθερους θιάσους. Δίδαξε για 22 χρόνια, καλλιτεχνικά μαθήματα στα ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη, Σκηνογραφία στις Σχολές Βακαλό, κ.ά. Εικονογράφησε ποιητικές συλλογές και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Εικονογράφησε σχολικά και παιδικά βιβλία, ημερολόγια εταιριών, εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων κ.ά. Διακόσμησε περίπτερα τραπεζών σε πολλές διεθνείς εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και στις συλλογές των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού. Στις συλλογές των Τραπεζών: Εθνικής, Ελλάδος, Alpha Bank, Εμπορικής, Αγροτικής, Ιονικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και Μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Μουσείο Πιερίδη, Βορρέ, στις Συλλογές Αντωνίου, Βέργου, Ιωαννίδη, Μοσχανδρέου, Καγκελάρη. Επίσης σε Πινακοθήκες πολλών Δήμων της χώρας καθώς και στην Πινακοθήκη της Βουλής. Το 2011 τιμήθηκε με Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Αριστομένης Τσολάκης

Ο Αριστομένης Τσολάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1953. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με την τέχνη γενικά, κυρίως όμως με τη ζωγραφική και αργότερα με την αγιογραφία, ταυτόχρονα. Η εργασία του είναι προϊόν «ἐνθύμησις», έρευνας, εξάσκησης, πολύχρονης μελέτης σε κοινωνικά, φιλοσοφικά (Προσωκρατικοί, Πλάτων, Αριστοτέλης), επιστημονικά θέματα και κυρίως στην ελληνική αντίληψη, ερμηνεία και μυθολογία του κόσμου. Προσωπικότητες και ιδέες της παγκόσμιας ιστορίας και διανόησης επίσης, επηρέασαν και επηρεάζουν τη σκέψη και τις πράξεις του, τόσο ως άνθρωπο όσο και ως καλλιτέχνη. Με μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό στα έργα τους, τους επικαλείται στο ζωγραφικό του πεδίο ως αγωγή εκλέπτυνσης και διεύρυνσης, συνάμα με τα αισθητικά του τολμήματα. Στα έργα του αποπειράται να διατυπώσει ζωγραφικά, υποκειμενικές, χωροχρονικές και συναισθηματικονοητικές συναρτήσεις, με αφορμή την ελληνική μυθολογία και με αναγωγές στη σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση του ορατού και αόρατου κόσμου (Σχετικότητα, Κβαντική Μηχανική). Έχει ζωγραφίσει και ολοκληρώσει ένα κύκλο έργων σχετικά με κοινωνικοπολιτικά και ιστορικά θέματα, με μορφοπλαστική πρόσμιξη ζωγραφικών και αγιογραφικών στοιχείων, εκτεταμένη θεματική με τον Άλμπερτ Αϊνστάϊν, χρησιμοποιώντας και άλλα υλικά πάνω στους καμβάδες (συρραφή φερμουάρ, κλωστές, βελόνες). Επίσης μια σειρά έργων με θέμα την Άρτεμη, τον Απόλλωνα, τον Ποσειδώνα, τον Σίσυφο, και πολλές άλλες μορφές της μυθολογίας, με τεχνική «ἐφ᾽ ὑγροῖς», σε ειδικά επεξεργασμένο ύφασμα-μουσαμά, σχέδια και υδατογραφίες. Παράλληλα αγιογραφεί ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε Ζωγραφική στη στοιχειώδη και μέση ιδιωτική εκπαίδευση και σε πολιτιστικά προγράμματα Δήμων ανά την Ελλάδα. Επίσης, Αγιογραφία σε προγράμματα της ΕΟΚ καθώς και στον καθώς και στον ΕΟΜΜΕΧ – ΟΑΕΔ. Από το 1984 έως το 1989 διατέλεσε Γ.Γ. Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης. Από το 1993 έως το 1996 υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ΑRT STUDIO EST. Έχει δημοσιεύσει κείμενα στα περιοδικά «Εργαστήρι», «Πρόσωπα», «Αλεξίσφαιρο». Δίνει ομιλίες για θέματα Αισθητικής και Τέχνης. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος. (Ε.Ε.Τ.Ε.) Τα τελευταία χρόνια οι καλλιτεχνικές του εξερευνήσεις επεκτείνονται και σε άλλες μορφές τέχνης και ιδιαίτερα στο χώρο της μουσικής, μελετώντας ακούσματα από διάφορους τόπους της γης, και ταυτόχρονα μελοποιώντας δικούς του στίχους, σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των ολιστικών ριζών πίσω από κάθε μορφική εναλλαγή. Έχει εκθέσει τα έργα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ